Studia Culinaria Interdisciplinaris

Seria wydawnicza Studia Culinaria Interdisciplinaris jest ukoronowaniem współpracy między Uniwersytetem Filologii Germańskiej Uniwersytetu Wrocławskiego, Instytutem Kulturoznawstwa Uniwersytetu Wrocławskiego oraz Instytutu Językoznawstwa Uniwersytetu Humanistyczno-Przyrodniczego im. Jana Długosza w Częstochowie. Utworzona w 2023 r. seria ma służyć jako platforma wymiany naukowej w zakresie interdyscyplinarnych badań naukowych dotyczących kulinarystyki. Wszystkie tomy serii ukazują się w wydawnictwie Dr. Kovač (Hamburg).

 

Redakcja: Prof. dr hab. Joanna Szczęk (Uniwersytet Wrocławski)

  1. hab. Dorota Koczanowicz, prof. UWr (Uniwersytet Wrocławski)

dr hab.Elżbieta Pawlikowska-Asendrych (Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie)

Komitet Naukowy

Prof. Dr. Kalina Bachneva, Sofia Universität St. Kliment Ohridski, Bulgarien

Prof. Dr. Stanislav Benčič, Paneuropäische Universität in Bratislava, Slowakei

Prof. Dr. Anna Dąbrowska, Universität Wrocław, Polen

Prof. Dr. Cornelia Feyrer, Universität Innsbruck. Österreich

Prof. Dr. Laurent Gautier, Universität des Burgund, Frankreich

Univ.-Prof. Dr. habil. Irena Jaros, Universität Lodz, Polen

Prof. Dr. Daniel Kadłubiec, Universität Ostrava, Tschechische Republik

Dr. Marcelina Kałasznik, Universität Wrocław, Polen

Prof. Dr. Eva Lavrić, Universität Innsbruck. Österreich

Prof. Dr.StanisławaNiebrzegowska-Bartmińska, Maria-Curie-Skłodowska-Universität in Lublin, Polen

Dr. Jana Racławska, Universität Ostrava, Tschechische Republik

Univ.-Prof. Dr. habil. Elżbieta Wierzbicka-Piotrowska, Universität Warschau, Polen

 

Ważne informacje:  
Co jest publikowane w ramach serii? monografie (w tym prace doktorskie, habilitacyjne, tomy zbiorowe, tomy pokonferencyjne, tomy jubileuszowe, słowniki, podręczniki i in.)
Języki? język niemiecki, język angielski, język polski i in.
Tematyka? kulinarystyka, językoznawcze, literaturoznawcze i kulturoznawcze oraz

interdyscyplinarne badania w obszarze szeroko rozumianych kulinariów

Wydawnictwo: Dr. Kovač, Hamburg
Częstotliwość: przynajmniej raz do roku
Kontakt: joanna.szczek@uwr.edu.pl

Serdecznie zapraszamy do kontaktu i do składania propozycji publikacji.


Tomy


Opublikowane:

  Elżbieta Pawlikowska-Asendrych / Joanna Szczęk (Hrsg.) Kulinarische Welt in Sprache, Kultur und Literatur, Band 1. Hamburg: Verlag Dr. Kovač 2023, 308 Seiten
  Elżbieta Pawlikowska-Asendrych / Joanna Szczęk (Hrsg.) Kulinarische Welt in Sprache, Kultur und Literatur, Band 2. Hamburg: Verlag Dr. Kovač 2023, 298 Seiten
 

 

Kalendarz Wydarzeń

Kolokwium Lingwistyczne, Spotkanie 43

Szanowni Państwo, w nowym roku akademickim 2023/2024 nadal rozmawiamy o...

Międzynarodowa konferencja studencko-doktorancka „Linguistische Juniorentreffen in Wrocław IV”, 14–15. listopada 2024

Instytut Filologii Germańskiej Zakład Lingwistyki Stosowanej Zakład Języka Niemieckiego serdecznie...

Internationale und interdisziplinäre Tagung: Die kulinarische Welt in Sprache, Kultur und Literatur II

    Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie Instytut...
Zobacz wszystkie wydarzenia
Instytut Filologii Germańskiej Uniwersytetu Wrocławskiego

INSTYTUT FILOLOGII GERMAŃSKIEJ UNIWERSYTETU WROCŁAWSKIEGO

ADRES

PL. BISKUPA NANKIERA 15b
50-140 WROCŁAW

KONTAKT

TEL: +48 71 375 24 44
MAIL: ifg@uwr.edu.pl

Font Resize